Kézmosás a vendéglátásban

Kézmosás a vendéglátásban

falikút
falikút

A kézmosás a mai világban kiemelten hangsúlyos szerepet kap és ezzel nincs másképp a vendéglátó szektor sem. Az ételek megfelelő minőségű előállításhoz ugyanis a higiéniai feltételek biztosítása is szükséges a konyhában dolgozók számára. Ennek a szükséges higiéniának pedig alappillére maga a kézmosás a vendéglátásban is. Ennek biztosítására néhány alapszabályt mindenképp érdemes betartanunk.

Kézmosás szabályai a vendéglátásban

A vendéglátásban természetesen higiéniai szabályok tömkelege található és így a megfelelő szintű kézmosásra is megtalálható az idevágó passzus.

Ez pedig nem más, mint az Európai Parlament és Tanács az 852/2004/EK élelmiszer higiéniáról szóló rendeletének II. mellékletének I. fejezetének (4) pontja, mely szerint:

„Kellő számú, megfelelően elhelyezett és kézmosásra kialakított mosdókagylónak kell rendelkezésre állnia. A kézmosásra szolgáló mosdókagylókat hideg és meleg folyóvízzel kell üzemeltetni, megfelelő tisztítóanyagokkal és higiénikus kézszárítási lehetőséggel is el kell azokat látni. Adott esetben az élelmiszerek mosását a kézmosásra szolgáló berendezéstől elkülönítetten kell megoldani.”

Megfelelő kézmosó hely kialakítása

A kellően higiénikus kézmosáshoz tehát a szabályok figyelembevételével az alábbiak szerint kell kialakítani a kézmosó helyet:

  • Több helyiségből álló létesítmény minden olyan helyiségében, ahol az élelmiszert, illetve a nyersanyagot kézzel érinthetik helyén, elérhető távolságban hideg-meleg folyóvizes (kevert) kézmosó berendezés kell.

  • A mosdókagyló mérete legyen alkalmas az alapos és előírásszerű kézmosásra.

  • A mosdókagyló környezetében a szennyeződésnek kitett falfelület mosható, fertőtleníthető legyen.

Higiénikus kézmosás kellékei

A megfelelő szintű kézmosáshoz tehát mindenképp szükséges egy minőségi kézmosó megléte, de még számos más kellékre is szükségünk lesz a higiéniai szabályok betartásához, melyek az alábbi kellékek lehetnek:

  • álló vagy fali kivitelű, lehetőség szerint rozsdamentes ipari kézmosó

  • kézszárító (eldobható papírtörlő, szárítógép)

  • kéztisztító és kézfertőtlenítő szer, adagolóval és jól olvasható, látható használati utasítással,

  • erős kézszennyezéssel járó helyeken körömkefe

  • hulladékgyűjtő edény a használt kéztörlőknek

Kézmosás folyamata

  • Nedvesítsük be vízzel a kezünket.

  • Adagoljunk megfelelő mennyiségű folyékony szappant a tenyérbe.

  • Dörzsöljük össze a tenyerünket.

  • Dörzsöljük az egyik tenyerünkkel a másik kéz kézfejét úgy, hogy aközben az ujjakat összefonjuk.

  • Váltott kézzel ismételjük meg.

  • Dörzsöljük össze a két tenyeret úgy, hogy az ujjakat összefűzzük.

  • Dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátát úgy, hogy az ujjak horogszerűen összeakaszkodnak.

  • Váltott kézzel ismételjük meg.

  • Markoljuk meg az egyik hüvelykujjat és körkörös mozdulattal dörzsöljük, majd váltsunk kezet.

  • Az egyik kéz ujjbegyeit dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez körkörösen, majd váltsunk kezet.

  • Folyóvízzel alaposan öblítsük le a kezet.

  • Kézszárításhoz egyszer használatos papírtörlőt alkalmazzunk.

  • A vízcsapot a papírtörlő segítségével zárjuk el.

Összegezve:

A megfelelő, higiénikus kézmosáshoz tehát mindenképp szükséges egy erre a célra fenntartott kézmosó megléte, de emellett a kézmosás folyamatának ismerése is nagyban hozzájárulhat a steril körülmények kialkításához.