Nyári gumi

nyári gumi
nyári gumi

Az év nagy részében nyári gumit használunk, hiszen csak ha 7 fok alá esik a nappali átlaghőmérséklet akkor kell a télire váltsunk. Emiatt nagyobb terhelésnek van kitéve, éppen ezért igazán strapabírónak kell lennie. Bírnia a forró aszfaltot és az esős utat egyaránt.

A nyári gumi szélesebb, mint a téli. Anyaga is keményebb és az abroncs magassága is alacsonyabb. Természetesen a mintázata is eltér egymástól. Mindemellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen körülmények között fogjuk használni.

Lakott területen, országúton a jellegzetes hosszanti árokkal és hosszirányú mintablokkal rendelkező nyári gumi lesz a számunkra a legmegfelelőbb. Tartós, csendes, jól manőverezhető, alacsony fogyasztást biztosító abroncs.

Aki inkább terepviszonyoknak megfelelőt szeretne, annak a több keresztcsatornával ellátott jobb „kapaszkodó” képességű javasolt. Valamivel hangosabb az előzőnél, de hegyen-völgyön, vizes, sáros terepen ez a megfelelőbb.

Azoknak pedig, akik főleg lakott területen kívül közlekednek nagyobb sebességgel, annak a vízre futás jelenséget megelőző, v alakú bordázattal ellátott, vizet jól elvezető nyári gumi.

Ezenkívül az abroncsokon található Európában egységes címke is segítséget nyújt a választásban. Megtudhatjuk róla milyen kategóriájú besorolást kapott a nyári gumi az üzemanyag fogyasztás, nedves felületen való tapadás és a gördülési zaj kategóriákban.