Téli gumi

téli gumi
téli gumi

Sokan gondolják, hogy 4×4-es autójukra fölösleges a téli gumi, de a megállás nekik sem egyszerű nyári abronccsal. Tesztek bizonyítják, hogy a csúszós utakon nyári gumival a féktávunk a kétszeresére nő.

Éppen ezért készítik a különböző időjárási feltételeknek megfelelőre a téli és nyári gumikat.

+7 Celsius foktól már használjunk téli gumit, ilyenkor már a nyári gumi anyaga megkeményedik, emiatt csökken a rugalmassága és tapadása.

Ezzel szemben a téli anyagösszetételének és mintázatának köszönhetően megőrzi rugalmasságát, nem válik rideggé.

Autónk kanyar stabilitása, precíz irányíthatósága, rövidebb fékútja elengedhetetlen az időjárási viszonyoktól függetlenül.

A téli gumi mélyebb barázdáltságának, sokkal több és sűrűbb bemetszésének hála a vizes, latyakos úton is jobb tapadást biztosít.

Ügyeljünk rá, hogy 2 évnél régebben gyártott gumit ne vásároljunk. Ezt a dátumot megtaláljuk a gumik oldalfalán és a profil mélysége se legyen 5 mm-nél kevesebb.

Rendszeresen ellenőrizzük a guminyomást. Ahhoz, hogy megtartsa kellő tapadását a téli gumi ne fújjuk túl a megengedettnél. Ellenkező esetben kisebb felületen érintkezik az aszfalttal és jobban fog csúszni, ha pedig kevés a levegő nehezebben kormányozható, nagyobb fogyasztású és kisebb teljesítményű lesz a járművünk.